Bagaimana Memasak Udang Galah Mentega dgn Telur Masin (Salted Egg Butter Prawn) Yang Nikmat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Menyiapkan Udang Galah Mentega dgn Telur Masin (Salted Egg Butter Prawn) Yang Lezat Ikuti Caranya Dibawah. Walaupun, kami order Sotong Goreng Butter dan Telur Masin tapi rasanya adalah sama sahaja Telur masin rebus dibuang kulit dan dihancurkan. Udang dibersihkan dan digaul dgn Saya dah try.mmg sedap.tambah sekarang saya baru beli salted egg paste.lagi rajin lah nak mask. Resepi Udang Goreng Mentega Telur Masin.

Udang Galah Mentega dgn Telur Masin (Salted Egg Butter Prawn) Udang galah merupakan salahsatu jenis udang primadona yang banyak digunakan sebagai bahan untuk memuat sajian seafood. Mau tahu bagaimana resep dan cara membuat udang galah goreng dengan paduan saus mentega? Udang goreng mentega (butter prawn) adalah masakan yang menyerlahkan keenakan dan kemanisan udang. Anda bisa menyiapkan Udang Galah Mentega dgn Telur Masin (Salted Egg Butter Prawn) dengan 16 bahan dan 6 langkah. Berikut ini caranya.

Bahan untuk Udang Galah Mentega dgn Telur Masin (Salted Egg Butter Prawn)

  1. Ambil 500 g Udang galah.
  2. Anda butuh 1/2 sudu kecil garam.
  3. Anda butuh 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
  4. Anda butuh 2 sudu besar tepung jagung.
  5. Anda perlu Minyak untuk menggoreng udang.
  6. Anda perlu 4 ulas bawang putih ketuk & cincang.
  7. Ambil 1/4 bawang holand potong dadu kecil2.
  8. Ambil Sedikit halia potong panjang.
  9. Ambil 4 biji cili api (nak pedas lebihkan).
  10. Anda butuh 4 tangkai daun kari.
  11. Anda perlu 10 sudu besar susu cair.
  12. Anda butuh 5 sudu besar mentega/ butter.
  13. Anda butuh 2 biji putih telur masin di lenyek (blh kurangkan).
  14. Siapkan 3 biji kuning telur masin dilenyek.
  15. Siapkan 3 sudu gula.
  16. Ambil Serbuk perasa.

Kombinasi rasa manis udang segar, lemak masin mentega dan pedas cili padi cukup Selepas itu gaulkan udang dengan tepung jagung dan garam. Restoran udang galah king. ( Rest. Video trip ke johor untuk melihat progress kolam selepas PKP dan lawatan ke kolam ternakan air masin di kalangan sahabat di johor. Seperti resep udang salted egg berikut dari Snapguide.

Cara membuat Udang Galah Mentega dgn Telur Masin (Salted Egg Butter Prawn)

  1. Letak garam, kunyit & tepung jagung pada udang. Goreng 1/2 masak.
  2. Masukkan mentega dalam kuali, agak cair masukkan bawang holand, bawang putih, halia, cili api dan daun kari..
  3. Tumis spi naik bau. Masukkan telur masin yang dah di lenyek & kacau..
  4. Seterusnya masukkan susu cair, kacau spi mendidih susu tu..
  5. Akhir sekali masukkan gula & serbuk perasa. Rasa apa yg kurang. Masukkan udang yg telah digoreng..
  6. Kacau sehingga rata & udang tersalut kuah. Tutup api siap..

Saat mentega sudah meleleh, masukkan kuning telur yang sudah dihancurkan, dan masak dengan api kecil. Tambahkan air atau kaldu ayam untuk mendapatkan. Ayam mentega telur masin ni lebih kurang rasa macam butter chicken yang biasa. Siapa yang dah pernah cuba resepi butter chicken, patut cuba resepi ni. Ayam boleh digantikan dengan bahan lain seperti udang, ketam dan sebagainya.

Gratis Download ebook Resepi