Resep Memasak Udang galah masak lemak kuning Yang Menggugah Selera

Enak, Lezat dan Nikmat.

Bagaimana Membuat Udang galah masak lemak kuning Yang Lezat Ikuti Caranya Dibawah. Jika ada udang galah yang segar, boleh lah cuba masakan ini. Masak lemak cili api yang sedap terletak kepada dua kunci utama iaitu udang galah yang segar dan penggunaan daun kunyit yang segar dalam kuahnya. #rmnetwork #bondarosse #udanggalah #masaklemakThanks for watching this video. Do share your result after you try this recipe.

Udang galah masak lemak kuning Bayam Brazil atau nama saintifiknya Althernanthera sissoo adalah spesies tanaman sayuran yang berasal. Tumbuk cili api dan kunyit hidup hingga lumat. Masukkan bahan yg telah ditumbuk ke dalam periuk yg telah dipanaskan. Anda bisa memasak Udang galah masak lemak kuning dengan 11 bahan dan 6 langkah. Inilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Udang galah masak lemak kuning

  1. Ambil 500 g udang galah.
  2. Anda butuh 3 mangkuk santan yang diperah dari sebiji santan.
  3. Siapkan Bahan untuk dikisar.
  4. Ambil 3 ulas bawang besar saiz kecil.
  5. Siapkan 3 ulas bawang putih.
  6. Anda butuh 1 inchi halia.
  7. Ambil 3 biji cili besar merah.
  8. Anda butuh 1 keping asam keping.
  9. Siapkan 1 batang serai diketuk.
  10. Anda perlu 4 biji kentang dipotong sederhana.
  11. Ambil 2 sudu kecil garam.

Tunggu hingga cili masak kemudian masukkan. Ida memberi sebekas udang galah segar-segar pada ana petang tu. Memang rezeki sangat nak makannya sebab musim perayaan Tahun Baru Okay dah cukup membebel, meh ana nak kongsikan masakan udang galah masak lemak tempoyak, style orang Perak pure ni, macam selalu versi. nikmatnya UDANG GALAH GULAI LEMAK NENAS 椰奶辣河小龙虾 (River Lobster Coconut Pineapple)Resepi Alexiswandy. Untuk Episod kali ini, Sy berkongsi kepada anda bagaimana Cara untuk memasak Udang Galah masak Lemak Cili Api.

Langkah-langkah membuat Udang galah masak lemak kuning

  1. Bahan - bahan yg dikisar disatukan di dalam periuk yang berisi santan..
  2. Kemudian masukkan asam keping, serai dan serbuk kunyit..
  3. Pastikan kuah di kacau selalu dalam api perlahan untuk mengelakkan santan pecah minyak..
  4. Masukkan kentang dan dibiarkan empuk. Masukkan juga daun kunyit..
  5. Apabila kentang sudah empuk, boleh masukkan udang. Saya gunakan galah. Jadi bersihkan dengan buang hujung kepala dan ekor saja. Jaga api ya dan jangan biarkan santan mendidih tanpa dikacau..
  6. Tambahkan garam lebih kurang 2 sudu kecil, siap... bolehlah dihidangkan bersama nasi panas dan lauk lain..

Sebetulnya, masak lemak pucuk paku lebih sedap jika kita menggunakan udang laut berbanding udang galah. Tetapi tidak mengapa untuk mencuba Kalau lah gulai atau masak lemak seperti ini, kena gandingkan dengan lauk simple simple jer. Jangan lah pulak nak digandingkan dengan sambal. Udang masak lemak CILI API tips kuah yang sedap terangkat😉. Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api yang memang sangat sedap dan membuka selera.

Gratis Download ebook Resepi