Cara Memasak Tomyam Putih Yang Lezat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Menyiapkan Tomyam Putih Yang Lezat Ikuti langkah-langkahnya Dibawah. Order from Primas Tomyam Putih online or via mobile app We will deliver it to your home or office Check menu, ratings and reviews Pay online or cash on delivery. Tomyam merupakan salah satu hidangan Thai yang sangat popular dan digemari masyarakat setempat. Tomyam biasanya berwarna kemerahan dan berasa pedas dan.

Tomyam Putih Rasanya masih lagi sama seperti tomyam biasa namun apa yang berbeza adalah kuahnya berwarna putih dan rasanya tidak pedas. Resepi Tomyam Putih yang sangat senang & sedap. Resepi Tom Yam Putih Ala Thai. Anda bisa membuat Tomyam Putih dengan 15 bahan dan 2 langkah. Berikut ini langkah-langkahnya.

Bahan untuk Tomyam Putih

  1. Anda perlu 1 biji bawang besar dibelah empat.
  2. Anda butuh 4 ulas bwg putih diketuk pecah.
  3. Anda butuh 1 inci halia diketuk pecah.
  4. Anda perlu 1 inci lengkuas diketuk pecah.
  5. Anda butuh 10 btg cili padi diketuk pecah.
  6. Anda perlu 2 btg serai diketuk pecaj.
  7. Anda butuh 5 helai daun limau purut.
  8. Siapkan 2 biji tomato dikisar bersama air utk dijadikan kuah.
  9. Anda perlu 1 sdk lada hitam (kalau suka).
  10. Anda butuh 2 sdk garam dan perasa.
  11. Anda butuh 300 gm isi ayam.
  12. Anda butuh 5 btg putik jagung.
  13. Siapkan 250 gm cendawan.
  14. Anda butuh 1 ikat kecil daun ketumbar.
  15. Siapkan 2 biji limau nipis.

Kuahnya yang berwarna putih seakan sup biasa sangat sesuai jika dihidang untuk kanak-kanak. TOMYAM PUTIH AYAM Segar rasa dapat hirup kuah tomyam ni. Seakan sup rasanya cuma sedikit masam dan pedas. Mmg sedap betul tomyam ni, simple pun nak sedia kan.

Langkah-langkah membuat Tomyam Putih

  1. Kisar tomato dengan air (sukatan air ikut bnyk mana kita nak kuah tu)Tuangkan kedalam periuk.
  2. Masukkan ayam,bawang,halia,lengkuas dan serai.Rebus hingga ayam empuk.Masukkan sayur2 dan lada hitam serta garam.Rebus lagi hingga mndidih dan tutup api.Perahkan limau nipis dan tabur kan daun ketumbar..

Hi semua, kali ni Che Nom nak share resepi tomyam kuah putih ala Thai yg pedas, masam secukup rasa, sama macam yg Che Nom selalu. TOMYAM AYAM PUTIH cara masak tomyam putih macam restoran thai Tomyam putih Tomyam sedap dimakan dengan telur dadar. Resep Tomyam - Tomyam merupakan hidangan khas dari Thailand yang banyak digemari di Indonesia dan seluruh Asia. Lihat juga resep Steamboat tomyum enak lainnya.

Gratis Download ebook Resepi