Resep Memasak Singgang Sotong Yang Menggugah Selera

Enak, Lezat dan Nikmat.

Cara Memasak Singgang Sotong Yang Nikmat Ikuti langkah-langkahnya Dibawah. #singgangsotong #dapurngosek Resepi Singgang Sotong Ketuk Serai Ramai yang suka makan sotong kan. Bila air mula nak mendidih masukkan sotong. Masak sampai empuk dan masukkan garam dan gula.

Singgang Sotong Biasanya sotong masak singgang ini dimakan dengan ulam-ulaman serta. Anda suka makan sotong dan masakan berasaskan singgang? Pada kali ini saya menerima resepi sotong masak singgang. Bunda bisa menyiapkan Singgang Sotong dengan 10 bahan dan 2 langkah. Berikut ini caranya.

Bahan untuk Singgang Sotong

 1. Anda perlu 4-6 ekor sotong.
 2. Anda perlu 3 ulas bawang merah (dihiris).
 3. Siapkan 3 ulas bawang putih (diketuk).
 4. Ambil 1 inci halia (dihiris).
 5. Anda butuh 1 batang serai (diketuk).
 6. Anda perlu 2 keping asam keping.
 7. Anda butuh 1-2 sudu makan budu.
 8. Anda butuh 2-3 tangkai cili padi (diketuk - optional).
 9. Anda butuh 1 sudu kecil garam.
 10. Anda butuh 1 jug kecil air.

Antara menu masakan yang sangat jarang saya jumpa dan makan. Sotong AUV dirancang untuk misi surveillance di bawah permukaan laut. Dengan Sotong, operator di permukaan laut bisa melihat keadaan di dalam air secara realtime dengan menggunakan video. But sorry, this time Oh Mama Tengganu Style.

Cara memasak Singgang Sotong

 1. Masukkan air, bawang merah, bawang putih, halia, serai dan asam keping ke dalam periuk. Kalau nak pedas, bolehlah masukkan cili padi. Saya tak letak sebab ada anak kecil. Rebus sehingga mendidih..
 2. Setelah mendidih, masukkan sotong, budu dan juga garam. Rebus sehingga sotong masak dan bolehlah ditutup apinya. Siap untuk dihidangkan bersama budu dan nasi panas..

Rindu giler nak makan sotong singgang. Tulang Sotong - Sotong merupakan binatang yang hidup di perairan, terutama sungai, danau, ataupun laut. Hewan yang termasuk dalam filum Mollusca ini hampir dapat kita temui di semua. Resepi Singgang Sotong Express singgangsotong #dapurngosek Resepi Singgang Sotong Ketuk Serai Ramai yang suka makan sotong kan. Kami ucapkan terima kasih kepada semua tetamu yang telah memilih untuk.

Gratis Download ebook Resepi