Bagaimana Menyiapkan Roti Jala Terlajak Lembut Yang Menggugah Selera

Enak, Lezat dan Nikmat.

Bagaimana Membuat Roti Jala Terlajak Lembut Yang Enak Simak Caranya Dibawah. Roti Jala Lembut dan Kari Ayam Berkerisik yang Semerbak Harum. Roti Jala tanpa telur kelembutan berpanjangan. Brilio.net - Roti jala merupakan roti yang berasal dari Melayu.

Roti Jala Terlajak Lembut Selain di Sumatera Utara, roti jala juga terdapat di Kepulauan Riau dengan nama roti kirai. Roti jala dengan saus kari sangat populer sebagai menu makanan Melayu dan India dan bahkan Timur Tengah. Di Indonesia sendiri cukup terkenal dengan Ada banyak kreasi dalam Cara Buat Roti Jala Lembut yang mudah dan sederhana termasuk penggunaan bahan utama telur dan susu sebagai. Anda bisa memasak Roti Jala Terlajak Lembut dengan 7 bahan dan 6 langkah. Baginilah langkah-langkahnya.

Bahan untuk Roti Jala Terlajak Lembut

 1. Siapkan 1 cawan Tepung.
 2. Anda butuh 1 sudu teh Garam.
 3. Siapkan 1 sudu Minyak Sapi (minyak biasa pun boleh).
 4. Siapkan 1 biji Telur.
 5. Ambil 1 1/2 cawan Air (tambah air kalau terlalu pekat).
 6. Ambil 1 cawan Santan.
 7. Anda perlu Secubit kunyit atau setitik pewarna kuning.

Hari ini kami menyediakan Roti Jala untuk dimakan bersama Gulai Kambing di SINI yang saya masak untuk dihidangkan semasa kunjungan Dato Salehuddin dan keluarga di Juita yang menyediakan roti jala ini semasa saya dan hubby keluar ke rumah terbuka pertama tahun ini di Paramount Garden, PJ. Roti jala boleh dimakan dengan pelbagai hidangan. Kat tempat saya, kami lebih suka dan biasa makan dengan kari ayam atau daging. Ada juga di sesetengah tempat yang lebih biasa dan gemar makan roti jala bersama serawa atau bubur durian.

Langkah-langkah memasak Roti Jala Terlajak Lembut

 1. Blend semua bahan. Blend supaya tiada ketulan nanti. Roti Jala Terlajak Lembut
  Roti Jala Terlajak Lembut
 2. Masukkan ke dalam botol yang mempunyai sekurang kurangnya 3 lubang.
 3. Picit isi botol secara berpusing di sekeliling frying pan.
 4. Biarkan sehingga tidak melekat pada pan.
 5. Angkat dari api dan tak perlu terbalikkan.
 6. Lipat bahagian kanan dan kiri. Kemudian gulung dari bawah ke atas. SIAP! πŸ’•.

Terpulang kepada selera masing-masing la kan nak makan. Jom tengok resepi jika ada yang mahu mencuba resepi roti jala yang sangat lembut ini. Memang banyak resepi roti jala tapi setakat ini, kami masih setia dengan resepi di bawah ini… Kredit foto: Nor Aniza Ahmad Pauzi (Gambar bukan menggunakan resepi dibawah). Roti jala adalah makanan kegemaran tempatan dan juga di negara-negara ASEAN. Roti jala merupakan sejenis hidangan berbentuk jala dan dijamah dengan kuah.

Gratis Download ebook Resepi