Cara Menyiapkan Roti Canai Lembut & Rangup Yang Nikmat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Memasak Roti Canai Lembut & Rangup Yang Lezat Simak Caranya Dibawah. Resepi Roti Canai Lembut merupakan sarapan pagi yang sangat popular di kalangan rakyat Malaysia. Walaupun cara penyediaan roti canai mengambil masa yang lama tetapi permintaannya begitu. Resepi roti canai yang bagaimanakah dapat menciptakan hasil rasa roti canai yang lembut?

Roti Canai Lembut & Rangup Malah resipi ni juga sangat mudah dan guna bahan-bahan yang ringkas. Resep Membuat Roti Canai Lembut Khas India. SILA KUATKAN VOLUME ANDA *maaf jika suara kurang kuat* Teringin makan roti canai lembut dengan bahan yang mudah ringkas dan tanpa telur. Anda bisa memasak Roti Canai Lembut & Rangup dengan 6 bahan dan 10 langkah. Berikut ini caranya.

Bahan untuk Roti Canai Lembut & Rangup

 1. Anda perlu 90 g air sejuk peti ais.
 2. Siapkan 1 biji telur gred C.
 3. Anda butuh 13 g minyak jagung.
 4. Anda perlu 250 g tepung gandum Faiza.
 5. Anda perlu 2 sdt gula halus.
 6. Ambil 1/2 sdt garam halus.

Resepi Roti Canai Lembut - Salam assalam'ualaikum dan Jumaat kepada semua yang sanggup menggugurkan dia di sini. Tekstur roti canai yang sedikit kering di luar dan lembut di dalam dan kuah kari yang gurih menjadi Kuliner roti canai ini sudah menyebar dan menjadi salah satu sajian populer di berbagai negara Asia. Suami anda suka sangat lepak kedai mamak bukan? Mungkin anda juga begitu sebab ikut suami.

Langkah-langkah membuat Roti Canai Lembut & Rangup

 1. Masukkan semua bahan ke dalam bm ikut turutan pada ramuan di atas.
 2. Pilih menu uli dough, tekan start dan biarkan bm selesaikan kerjanya..
 3. Dah siap. Y ni bm uli 20 minit. Kalau uli tangan pun tak perlu beria, uli sekejap bg dough lembut je.
 4. Keluarkan dough dari basket bm.
 5. Timbang dough 60g untuk sebiji roti canai. Dapat la dalam 10 biji..
 6. Rounding kemas. Celupkan bebola dough dalam minyak jagung dan rehatkan di dalam bekas tertutup sekurangnya 4 jam atau buat malam, pagi boleh tebar..
 7. Hasil selepas semalaman direhatkan.
 8. Tebar roti canai jangan lupa oleskan tempat menebar dgn minyak dan bentukkan berpusing macam ni dough y dah siap tebar..
 9. Canaikan, pakai tangan je..
 10. Goreng, dah siap goreng tepuk2 dari tepi ke tengah roti tu. Dah boleh makan dengan kuah y digemari 😋.

Pekena pula roti canai di kedai mamak memang sedap walau karinya biasa saja sebab mungkin. Roti Canai atau roti jenis leper yang berbentuk bulat ini, merupakan satu makanan kegemaran di Malaysia. Contact ROTI CANAI Lembut on Messenger. Lokasi Perniagaan di Kampung Parit Gabis Atas (Kedai Ida kari Semikang).. Membuat Roti Canai- Hai sobat jika anda pecinta kue pasti sobat tahu roti canai khas dari timur tengah atau india ini.

Gratis Download ebook Resepi