Cara Membuat RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING Yang Nikmat

Enak, Lezat dan Nikmat.

Resep Menyiapkan RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING Yang Nikmat Ikuti langkah-langkahnya Dibawah. Wan Aefez We provide easy to follow cooking instructions & videos Don't forget to tag us & use the hashtag #dapozarel #rendangayam. Any recipe can ask thru Ig : Nynaa_aleynaa. Pulut kuning rendang ayam dibuka untuk tempahan COD seberangjaya perda permatangpauh bandar sunway.

RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING Saya kagum melihat kegigihan beliau berniaga pulut kuning demi menyara keluarga. Rendang ayam ini telah dibuat sedikit modifikasi. Tunggukan bila saya update blog untuk resepi dan juga video penyediaannnya. Kamu bisa menyiapkan RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING dengan 29 bahan dan 7 langkah. Inilah caranya.

Bahan untuk RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING

  1. Ambil Bahan Tumis.
  2. Anda butuh 3 biji bawang besar.
  3. Ambil 1 labu bawang putih.
  4. Anda perlu 4 biji kunyit hidup.
  5. Siapkan 2 inchi halia.
  6. Anda perlu 1 1/2 lnchi lengkuas.
  7. Anda butuh 5-6 batang serai.
  8. Ambil 30 btg cili kering.
  9. Anda butuh 1 sudu ketumbar.
  10. Anda perlu 1 sudu jintan manis.
  11. Anda butuh 3 paket serbuk rendang babas.
  12. Siapkan Bahan Perangat Bau.
  13. Siapkan 3 btg kayu manis.
  14. Anda perlu 4 keping bunga lawang.
  15. Anda butuh 4-6 biji buah pelaga.
  16. Anda perlu 4 biji bunga cengkih.
  17. Siapkan Bahan Pelemak Cara.
  18. Anda perlu 2 kotak santan kara.
  19. Siapkan 3 paket kecil kerisik (nenek kata klo nak lg sedap tmbh bnyk sikit kerisik).
  20. Ambil Bahan Pembangkit Selera.
  21. Ambil 10-15 helai daun limau purut (dibuang tulang tengah).
  22. Anda butuh 3 helai daun kunyit (hiris).
  23. Ambil 3 keping asam keping.
  24. Siapkan Bahan Penyedap Rasa.
  25. Ambil garam,.
  26. Anda perlu gula,.
  27. Ambil cukup rase,.
  28. Anda butuh aji (optional),.
  29. Anda perlu 1/2 biji gula melaka.

Resepi pulut kuning rendang ayam dan rendang daging adalah gandingan yang sangat sedap dan sesuai disajikan untuk majlis apa saja atau dimakan sendiri di rumah. RENDANG AYAM KG DENGAN PULUT KUNING YG SANGAT SEDAP. Pulut kuning rendang ayam untuk catering. - Nasi Lemak. Pulut Kuning sedap dimakan bersama rendang, kari ayam, kari daging, kari telur, kurma telur, sambal tumis ikan bilis, telur atau udang, rendang kerang dan banyak lagi.

Cara membuat RENDANG AYAM untuk PULUT KUNING

  1. 1. panaskan minyak dan masokkan bahan perangat bau sampai naik bau..
  2. 2. kemudian masokan bahan tumis dan tumis sehinga garing dan naik minyak(hati2 minyak merecik2 hawau😂).
  3. 3. masokkan asam keping,gula merah dan kerisik. (time ni if nak masok bahan penyedap rase pun bole sbb bg serap kat ayam pasni).
  4. 4. masokkan ayam dan gaul rata dan tgk ayam da agak masak, campakkan daun limau..
  5. 5. kemudian masokkan santan dan gaul rata sehingga sebati. (kuah rendang mengikut selera anda if nak kering tunggu sehinga kering if nak basah2 acah kuah pekat2 gitu boleh la tutup api time da likat.).
  6. 6. sebelum tutup api ejas la rasa dan letak daun kunyit yg telah dihiris.
  7. 7. RENDANG AYAM issss doneee ✅.

Sedapnya kena buat juga lah minggu ni. Ok Jom tengok step mudah sediakan pulut kuning di You Tube Eny Abdullah. Telur ayam kampung mentah berfungsi untuk menjaga kelembaban rambut. Kuning telur mentah dapat dijadikan sebagai masker rambut dan akan lebih maksimal jika dicampurkan dengan bahan pendukung lainnya yaitu alpukat. Resepi Pulut Kuning Dan Rendang Ayam Amelia Tamby Hussin.

Gratis Download ebook Resepi